Fiskeri

Skjern å laksen er helt speciel. For bare et par få årtier siden, blev den næsten udryddet. I 1960’erne blev åen lagt i lige kanaler, for at landmændene bedre kunne dyrke jorden ned til åen. Udrettelsen af åen gjorde livet svært for laksen, men lokale lystfiskere, naturelskere og politikkere så problemet og fik vendt kurven i tide. I dag slynger åen sig smukt igennem det barske vestjyske landsskab. Nu er Skjern å, Danmarks fineste laksevand og det bliver bedre år efter år.

Skjern å er et af de eneste steder i Europa, hvor det er muligt at fange en laks i april måned. Forårsfiskeriet er helt unikt, da gennemsnitsstørrelsen på fisken er oppe på omkring 8-10 kg. Det er også i denne tid, at de største laks bliver fanget. Den største laks, som er fanget i nyere tid, har toppet de 20 kg. Det hører selvfølgelig til sjældenhederne, at lystfiskere fanger så store laks, men fisk på over 10 kg er almindeligt i foråret. En anden unik del af fiskeriet er at det er muligt fange friske opgangsfisk helt hen i september måned. Blanke fisk på 5-8 kg ses ofte og farvede fisk på over 10 kg i efteråret er heller ikke ualmindeligt. Skjern å er det eneste sted i Europa, som kan tilbyde denne kvalitet af fisk så langt henne i sæsonen.

Åen byder på alt det som en krævende lystfisker begærer. På de øverste stykker, er åen smal med dybe huller, hurtigt vand, fossende nakker og hårnålesving. Det sætter krav til lystfiskerens kunnen. På de nedre stræk derimod bliver åen stor og vandrig. Her skal der virkelig arbejdes for at finde hver enkel lille hvirvel, hvor en laks kan holde hvil. Tilløbene, Vorgod å og Omme å, må man bestemt ikke overse. De er ikke større end lille ørred å, men her findes der også laks, som har deres faste standpladser.

Den mest benyttede fiskemetode i Skjern å er fluefiskeri med tohåndsstang. Tohåndsstang er også det bedste valg til langt størstedelen af åen, da vinden ofte er en faktor som skal tages i betragtning. Der er ikke mange træer til at skærme for vinden på de nedre stykker af åen og derfor kan det være svært at kaste. Om foråret er det mest populært at bruge kraftige stænger til med synkeliner, hvorimod om sommeren og efteråret kan man gå en stangklasse ned og bruge liner, som går højere oppe i vandsøjlen.

Havørreden er en fast beboer i åen og har været der lige så lang tid som laksen. Bestanden er desværre ikke så stor som laksen, men alligevel blev der i 2014 indrapporteret over 500 havørreder med den største på 8,5 kg. Gennemsnitsvægten er på 2,5 kg, hvilket må siges at være en god bifangst at kunne gøre sig.

Laksefiskeriet er rigtig godt, men der skal bruges mange timer med stangen i hånden for hver fanget laks. Og det er nemlig det der gør dette fiskeri så spændende og prestigefuld. For hver landet laks er et produkt af ihærdighed og viljestyrke. Ingen fanget laks i Skjern å bliver nogensinde glemt.

Det er ikke kun store sølvblanke fisk, som området har at byde på. Også grumme gedder patruljerer i åen og i fjordene. Den nederste del af Skjern å er et sandt paradis for store gedder. Her kan gedderne stå i skjul i sivkanten og vente på at skaller, brasener og aborrer kommer forbi, så den kan få sig et næringsrigt måltid. De store kanaler som løber til Skjern å, har fået et ry som storgeddevand og der kan hele året rundt fanges store gedder. Har man waders, er gedderne nemme at komme i nærheden af og kræver ikke mere end en mindre gåtur.

Både Ringkøbing og Stadil fjord byder på et nærmest jomfrueligt geddefiskeri. Meget få fiskere dyrker dette fiskeri, hvilket er en skam, da der er kæmpe potentiale i at fange store gedder i fjordene. Det kræver også at man vil bruge tid på at finde fiskene. Fjordene er store og svære at komme til, men har man båd, flydering eller waders og gåpåmod er der en vej.

ÅrAntal fangede laksStørste laks
2014108415,0 kg
201393717,8 kg
2012121520,4 kg
2011126418,0 kg
2010114919,0 kg

Yderligere info

Fiskeri i Skjern Å
Fiskesæsonen i Skjern Å løber fra den 16. april til om med den 15. oktober. Der er begrænsninger på, hvor mange fisk man må fange. Læs mere om fiskeri i Skjern Å her.

Fiskeregler
Al fangst af laks og havørreder skal registreres pr. registreringskonvolut eller online på www.skjernaasam.dk senest fire dage efter fangst.

Fiskekort kan købes hos følgende forhandlere
FISKNU
Storegade 12
6880  Tarm
Tlf: 9681 2030
www.fisknu.dk

Korsholm
Jægervej 5
6900  Skjern
Tlf: 9680 2020
www.korsholm.dk

Lystfiskeren
Nordhavnskaj 31
6960  Hvide Sande
Tlf: 9731 2710
www.lystfiskeren.dk

Kott Fritid
Nørregade 2
6960  Hvide Sande
Tlf: 9731 2341
www.kottfritid.dk

JK Jagt og Fiskeri
Algade 6
6950 Ringkøbing
Tlf 97 32 48 38
www.jk-jagt.dk

Youtube
Laksefiskeri

Geddefiskeri

Aborrefiskeri

Makrelfiskeri

Regler for laksefiskeri

Laksepremieren i Skjern Å